Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Κρέας... αντίο!

...κάπως έτσι θα λέγαμε σε ελεύθερη μετάφραση το Καρναβάλι, από το λατινικό carnem levare (=αποχαιρετώ το κρέας).
Και στα ελληνικά άλλωστε, η αποκριά σημαίνει αποχή από κρέας!

Το Καρναβάλι στην Ελλάδα και τον κόσμο: ομοιότητες & διαφορές
Οι ρίζες του καρναβαλιού βρίσκονται στις αρχέγονες γιορτές αποχαιρετισμού του χειμώνα και υποδοχής της άνοιξης. Αν και οι βαθύτερες ρίζες του καρναβαλιού φαίνεται να βρίσκονται -σύμφωνα με τον Ηρόδοτο- στην Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα συναντούμε για πρώτη φορά παρόμοιες εκδηλώσεις στις Διονυσιακές γιορτές, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν και τραγουδούσαν πίνοντας κρασί προς τιμή του Διονύσου. Στη ρωμαϊκή εποχή ξαναγεννιούνται ως Σατουρνάλια και Μπακανάλια, αργότερα Ανθεστήρια και σήμερα μιλούμε για Καρναβάλια! Ένα από τα δημοφιλέστερα έθιμά του είναι και το γαϊτανάκι, που πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του πόντου και της Μ. Ασίας.

Σήμερα τα τρία μεγαλύτερα καρναβάλια στην Ελλάδα είναι:
- της Πάτρας
- της Ξάνθης
- του Μοσχάτου (το μεγαλύτερο στην Αττική)
Αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδος γίνονται παραδοσιακά έθιμα όπως στη ΘΗΒΑ που ο βλάχικος γάμος αρχίζει από την Τσικνοπέμπτη και αποτελείται από το προξενιό, το γάμο δυο νέων και τελειώνει με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Στη ΝΑΞΟ υπάρχει το έθιμο των κουδουνάτων, όπου άντρες φορούν στη μέση τους τα κουδούνια των προβάτων, και χορεύοντας κάνουν δυνατό θόρυβο. Στο ΓΑΛΑΞΙΔΙ, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας οι ντόπιοι μάχονται με... αλευρομουτζουρώματα.
Η παραδοσιακή μουσική που συνοδεύει αυτή την περίοδο έχει έντονα χιουμοριστικό χαρακτήρα, αφού προορίζεται να συνοδεύσει τα γλέντια και τους χορούς των ημερών.

Στον υπόλοιπο κόσμο, ξακουστά είναι τα καρναβάλια:
-Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
-Βενετία, Ιταλία 
-Νίκαια, Γαλλία


Γαστρονομική κουλτούρα και Καρναβάλι
Την περίοδο της Αποκριάς η μεταμφίεση και ο ξέφρενος χορός συνοδεύονται και τα γαστρονομικά έθιμα σε όλο τον κόσμο! Η Χριστιανική Θρησκεία προσαρμόζει το έθιμο ως προετοιμασία για τη νηστεία σε όλο τον κόσμο. Εμείς έχουμε την Τσικνοπέμπτη, ημέρα ανάλογη με τη Mardi Gras των Γάλλων και τη Shrove Tuesday.
Συζητούμε για τα κοινά και διαφορετικά στοιχεία του καρναβαλιού σε διάφορες χώρες.

Φύγαμε για χορό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου